Szolgáltatása olcsóbb, mint a bankoké

 HVG  |   2022. február 20., vasárnap
REVOLUT  JEGYBANKI AGGÁLYOK  AKADOZÓ UTALÁSOK

Forradalmieszmék

Az immár bankká lett Revolut ügyfelei láthatóan nem igénylik, hogy az MNB felügyelje a szolgáltatót az ő nagyobb biztonságuk érdekében.

Gyenis Ágnes

Igaz, ami igaz, a Revolutot eddig is főként pénzváltásra, pénzküldésre és kisebb vásárlásokra használták Európa-szerte közel húszmillióan, köztük félmill magyar. Népszerűségének titka, hogy szolgáltatása olcsóbb, mint a bankoké, az applikác pedig pár kattintás után használható is az okostelefonon egy gyors és egyszerű vids azonosítás után. Nyilvánvaló azonban, hogy a fk nélküli, kizárólag elektronikusan működő Revolutnak ez már nem elég: széles spektrumon akarja versenyre hívni a klasszikus bankokat, lehetőleg úgy, hogy elkerülje azokat a kellemetlenségeket és költségeket, amelyekkel azoknak a lnyintézményeik alapítása, engedélyeztetése és helyi felügyelete jár.

Miközben a konkurencia fúj az új szereplőre, az ügyfeleknek inkább imponál ez a fajta törtetés, legalábbis amíg jól járnak vele. Sőt a jelek szerint sokkal elnézőbbek a Revoluttal, mint a bankokkal. Az említett bejegyzésekből ugyanis az is kiderül, hogy számos, december utolsó két napján magyar bankszámlára indított átutalás durván elakadt, csak janr 10-e tájékán vagy azóta sem érkezett meg, ami elvben megengedhetetlen. Főleg úgy, hogy a felelősséget senki sem vállalja érte.

KERETES ÍRÁSUNK

Litvánnyugtatás

Más malőrök is arra intenek, hogy nem árt ezerszer végiggondolni, mielőtt valaki nagyobb szabású műveleteket végezne a revolutos számláján. Az egyik ügyfél egy tengerentúli szállodában fizetett volna a kártyájával, ám a tranzakc sikertelen volt, miközben a szolgáltató hetekre zárolta az összeget. A hiba oka rejtve maradt, az ügyfélnek mégsem ment el a kedve, mert – mint mondja – „a devizaváltáson nagyon sokat spóroltam már a Revoluttal, csak a tengerentúlra máshogy kell készülni vele, mint Európára”. Egy másik, jól értesült ügyfél tapasztalatai szerint az efféle zárolásoknak az az oka, hogy Amerikában sokkal komolyabban veszik a pénzmosás elleni küzdelmet, a legkisebb gyanú esetén azonnal lllítják az adott ügyfél tranzakcióit. Az MNB is számtalan ilyen esetről tud, ám ők korántsem elnézőek. Mint a HVG-nek magyarázták: a számlán lévő kisebb-nagyobb összegek akár több hónapig tartó, indoklás nélküli zárolása „bizonyosan nem szolgálja a hazai ügyfelek biztonságát”. Főleg úgy, hogy nem megfelelő az érintettek tájékoztatása, nincs például élőhangos magyar nyelvű ügyfélszolgálat.

A Revolut azt a lehetőséget aknázza ki, hogy ha egy bank bárhol az Európai Unban engedélyt kap, akkor azokat a szolgáltatásokat, amelyekre az kiterjed, valamennyi tagállamban kínálhatja. A cég jelenleg 18 európai államban dolgozik, de mint Stefan Bogucki kommunikács menedzser a HVG-vel közölte, hamarosan további tíz, nyugat-európai országba is belépnek. Azaz a mindössze 2,8 mills lélekszámú Litvánia hatóságainak kellene felügyelnk a hamarosan 28 országban több tízmill ügyfelet kiszolgáló bankot, és kezelnie e sokaság panaszügyeit. „A litván felügyelet kontrollja és megbízhatósága nem kérdőjelezhető meg – szögezte le a HVG-nek az MNB –, ám a határon átnyúló szolgáltatások okán lényegesen összetettebb feladata van, mint ha a felügyelt entitás kizárólag a székhely szerinti országban szolgáltatna.” Baj esetén a magyar ügyfelek litván vagy angol nyelven intézhetik az ügyeiket, ami még akkor is nehézkes, ha tudjuk, hogy a Revolut ügyfélköre zömmel több nyelven beszélő fiatalabbakból áll. Miközben az applikác és a naponta e-mailen ömlesztett reklámok nyelve magyar, az ügyfélkapcsolat létesítése után küldött lényeges dokumentumoké, még a díjtáblázaté is, angol, így épp az észszerű kockázatvállaláshoz szükséges informáckat nehéz megérteni.

Csőd esetén a Revolut Banknál nyitott betétekre a litván betétbiztosítás garancja érvényes, 15 napon belül, ügyfelenként 100 ezer euróig, hasonlóan, mint a magyar OBA védelme. A határidő persze jócskán megnyúlhat, ha az ügyfelek nem tudják időben benyújtani a szükséges idegen nyelvű dokumentumokat. Megoldás lehet, ha a litván és a magyar betétbiztosítási alap megállapodik egymással, hogy az utóbbi ügynökként elintézi az összes adminisztráct, így a litvánoknak „csak” fizetnk kell. De persze az sem olyan egyszerű. Mivel a litván alapot nem töltik fel előre, kérdéses, hogyan oldana meg egy hirtelen jött, hatalmas összegű kifizetést a temérdek ügyfélnek. A betétbiztosítási rendszerek persze állami garanct élveznek, ha hitelt vesznek fel, márpedig Litvánia adósbesorolása jobb, mint Magyarországé, ezért ez nem lehet gond – vélekedik egy banki szakértő. Ám hogy mégsem értelmetlen ezen rágódni, azt alátámasztja a Revolut 2020-ban 206 mill angol fontos (azaz megközelítőleg 90 millrd forintos) vesztesége, ami az előző évinek a duplája. Bár a 2015-ben a londoni Cityben, orosz–ukrán háttérrel, egy inkubátorházban alapított cég tulajdonosi köre tőkeerősnek tűnik: máig a legnagyobb részvényese a kezdetektől benne lévő Nyikolaj Sztoronszkij, az orosz Gazprom energiaórs egyik vezetőjének a fia. Rajta kívül olyan befektetési társaságok szálltak még be, mint az amerikai Tiger Global, a japán Softbank vagy a hongkongi székhelyű DST Global, amit a Kreml-közelinek mondott Jurij Milner hozott létre.

„nem szolgálja a hazai ügyfelek biztonságát”

Miután a jövő egyértelműen a Revoluthoz hasonló, a határokon átívelő neobankoké, életszerűbb lenne egy közösségi betétbiztosítási rendszer bevezetése vagy a nemzeti intézmények keresztgarancjának megteremtése, hogy a károsultakat a saját országukban szolgálhassák ki. Erről azonban mindeddig nem sikerült egyezségre jutni Brüsszelben. Pedig az MNB aggodalmai egyáltalán nem egyedülállóak, a portugál jegybank például kísértetiesen hasonlókat fogalmazott meg, szintén a Revolut „átnyúlása” kapcsán. És már színre is lépett egy újabb játékos, Európa első engedélyezett, a bitcoinnál megismert blokklánc-technológt alkalmazó, magyar fejlesztésű pénzügyi szolgáltatója, a Benker, amelyet szintén a litván jegybank felügyel, s már fel is szólította, hogy ne reklámozza magát neobankként.

Tán azért, mert az ügyfelei nem idegeskednek, a Revolut a HVG megkeresésére nem érezte időszerűnek, hogy reagáljon az MNB sorozatos aggályaira. „A Revolut egész stratégja arra épül, hogy a versenytársainak jócskán alákínálva, szőnyegbombázás-szerű reklámjaival elegendő számú ügyfelet toboroz, akiknek újabb és újabb szolgáltatásokat ajánl fel, majd a rászoktatás után elkezdi emelni a díjakat, például a hétvégi devizaváltásoknál” – mondja egy pénzügyi szakember. Ezzel együtt is sokkal olcsóbb, mint bármely, bankkártyával lebonyolított külföldi tranzakc, mivel ez utóbbiak mögött a típusuktól függően áttekinthetetlen devizakonverzk sora áll.