Zavarta, hogy mindenki csak panaszkodik a látványra

 Magyar Hang  |   2022. február 06., vasárnap

Sokan csak a kerítésükig látnak

Sokan csak a kerítésükig látnakSzemétszedés Gyálon (Fotó: Gyáli Önkéntes Szemétszedők)
Minden egy szeméttel teli gyáli területről indult. A környéken élő Nikolettet zavarta, hogy mindenki csak panaszkodik a látványra, de nem tesz semmit ellene, ezért kézen fogta a kisfiát, és összeszedték a szétszórt hulladékot. Ez 2017-ben volt. Nikolett ma már egy egyesületet vezet, amely rendszeresen szervez szemétszedési akciókat, gyümölcsfákat és növényeket oszt, közösségi komposztálást indított, kampányol és tesz is az újrahasznosításért, és még rászorulóknak is segít.
Az ember jobban érzi saját magát, ha tesz valamit a környezetért, a saját környezetéért – ezzel kezdi Cséfai Nikolett, amikor arról beszélgetünk, miként is lett belőle átlagos, fiatal gyáli családanyából egy környezetvédelmi egyesület, a Gyáli Önkéntes Szemétszedők Egyesületének (Gyösz) elnöke.
Bő négy évvel ezelőtt, 2017 őszén indult a történet azzal, hogy egy gyáli Facebook-csoportban az egyik helyi árkos terület körül felgyűlt szemétre kezdtek sokan panaszkodni. – Mindenki csak azt kereste, hogy ki a felelős a helyzetért, hogy az önkormányzat dolga lenne megoldani, a városüzemeltetésé, a közmunkásoké, de senki nem tett semmit – meséli Nikolett, akinek ez – ahogy fogalmaz – „valamiért bekattant”, és lépett. Kiírta a csoportba, hogy ő kimegy, és összeszedi a szemetet, aki akar, vele tarthat. Kézen fogta akkor ötéves kisfiát, és vele, illetve egy hozzájuk csatlakozó fiatal lánnyal megtisztította a területet. Az erről a – ahogy ő mondja – random szemétszedésről készült képet posztolta ugyanabba a csoportba, és hatalmas visszhangja lett, több százan szóltak hozzá. Sőt, még a helyi önkormányzat is felfigyelt rá, kiemelve a civil felelősségvállalás fontosságát.
Néhány hónap múlva újabb szemétszedéssel folytatódott a történet, akkor a szomszédja kereste meg, hogy a vasútállomást is rendbe tehetnék. Meg is csinálták. – Innen jött az ötlet, hogy tulajdonképpen ezt szervezetten is lehetne csinálni – idézi fel Nikolett, hogyan hozták létre kifejezetten ezzel a céllal a Facebook-csoportjukat.Létrejött egy közösség, ahová egyre többen csatlakoztak, és így „ki is alakult a kemény mag”. Havi rendszerességgel jártak szemetet szedni, általában 10-20 ember mozdult egyszerre, kicsik is, nagyok is. Az önkormányzat is segített: összekötötték őket a városüzemeltetéssel, amely zsákokat és kesztyűket biztosított az önkénteseknek, az összegyűlt hulladékot pedig elszállították.
Ezután jött a következő szint, az egyesület megalapítása. Egy ilyen hivatalos keret ugyanis újabb lehetőségeket is megnyit: pályázhatnak civileknek szánt önkormányzati forrásokra, és adományokat is gyűjthetnek, ezzel pedig a mozgásterük is megnő. 2019 szeptemberében alakult meg a Gyáli Önkéntes Szemétszedők Egyesülete, az ehhez szükséges pénzt a Facebook-csoport tagjai adták össze. – Azóta jóval többet tudunk tenni, hiszen az önkormányzattól és a regionális hulladékkezelőtől is évi több százezer forintot kapunk – meséli Nikolett.

És hogy mit is tesznek?

Hosszú felsorolás következik a rendszeres szemétszedési akciókon túli tevékenységeikről, legalábbis egy részükről. Gyümölcsfákat, illetve hajtatott és egyéb zöld növényeket gyűjtenek, vásárolnak és osztanak ingyen a helyieknek a zöldítés jegyében. Közösségi komposztálást is indítottak, az egyik tagjukhoz lehet vinni a komposztálandó anyagot, majd az elkészült anyagból bárki kaphat. Újrahasznosított textilből kis szütyőket és bevásárlószatyrot készíttetnek, használt sütőolajból mosószappant, de még kisebb csikktartókat is felszerelnek, hogy a dohányosok ne az utcán dobják el a cigarettát. Idén már két óvodában is szerveztek interaktív bábelőadást a kicsiknek a szelektív hulladékgyűjtésről vagy éppen a tudatos, okos vásárlásról. Kupakgyűjtő edényeket csináltattak és helyeztek ki már több mint 25 helyen, ezekbe a város lakói dobhatják a kupakokat, amiket az egyesület gyűjt össze és juttat el rászoruló családoknak, hogy pénzzé tehessék. Biztosítják a lehetőséget a használt sütőolaj leadásához és minden második héten alu- és konzervdobozokat, illetve üvegeket gyűjtenek, utóbbiak egy zero waste, vagyis csomagolásmentes vállalkozóhoz kerülnek, míg előbbiek a fémgyűjtőhöz. – Ez elég jól bevált, az emberek megszokták, hogy leadhatják nálunk ezeket – sorolja Nikolett, aki még hosszasan sorolja, mi mindent tesznek még a szemléletformálás és a környezettudatosság érdekében.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang újévi, 2022/1. számában jelent meg, december 30-án.