Az élsport családi hagyomány volt

 HVG  |   2022. február 21., hétfő

Portré: Steinmetz Ádám olimpikon, jobbikos képviselő

HAMVAY PÉTER

¬  Fegyelmezetten követte a családi hagyományokat, vízilabdázó és jogász lett, mint az édesapja, aki, úgy hírlik, meglehetősen szigorú kritikusa volt. Soha nem lázadt?

Nem volt mi ellen. A szüleim érvelve segítettek át a bátyámmal együtt a fiatalkori hullámvölgyeinken. Szülőként látom csak, mekkora áldozat volt édesapámtól, hogy minden egyes meccsünket végignézte, végigszurkolta, igaz, egy idő után könnyebb dolga volt, mert a bátyámmal egy csapatban játszottunk. A meccseimet kielemezte, és akkor is elmondta, mit csináltam rosszul, ha úgy éreztem, hogy nagyon jó voltam. Néha talán nem esett jól, de sokat tanultam belőle, azt is, hogy soha sem dőlhetünk hátra.

¬ Látom, most is könny szökik a szemébe, ha róla beszél. Egyébként soha nem lazít?

Eszembe jut, milyen büszke voltam gyerekként, ha sikerült gólt dobnom neki! Dehogynem, van egy vízilabdás mondás, hogy aki nem tud ellazulni, az nem tud megfeszülni sem.

¬ Nem tűnik agresszívnak, pedig center volt, ahol mindig forr a víz; hogy élte meg, hogy egész meccsen át gyűrik?

A vízilabda szellemi sport, bikaizmokkal. A centernek meg kell küzdenie a 100-120 kilós védőkkel, és túl kell járnia az eszükön. Persze elcsattannak néha pofonok, és az sem véletlen, hogy egy idő óta nem mutatják, mi folyik a víz alatt, mert lehet, hogy 18-as karika kellene hozzá. Az agressz azonban inkább a pszichikai hadviselés része. Nem szabad azonnal törleszteni, mert a játékvezető biztos azt veszi észre. Volt, hogy perceket, meccseket, vagy akár éveket kellett várnom, hogy visszavágjak egy-egy alattomos akcióért. A legnehezebb mindig a szerbek ellen volt, mert ők háborúként fogják fel a játékot, a szó szoros és átvitt értelmében is meg akarják verni az ellenfelet.

¬ Hogy lesz egy újbudai fból somogyi gazda? Kötötte bármi a környékhez?

A gyermekkori balatoni élmények. A 2008-as válság után gondolkodtam el, hogy a vízilabdázással megszerzett jövedelmemet hogyan tudom leginkább biztonságban, és tudtam, hogy a föld maradandó és mindig értéket teremt. Van alapfokú mezőgazdasági végzettségem is, de a legtöbbet a gazdatársaktól tanulom. Gépi bérmunkát veszek igénybe a környékbeli gazdáktól, így közvetetten sok embernek adok munkát.

¬ Vadászik is, ami nem túl népszerű sport manapság, mrt?

Tudom, sokan elítélik, hogy a vadász lelövi a kedves bambit, de én nem a trófkra hajtok. Ritkán jut időm vadászni, inkább csak az erdőt, mezőt járom, és megfigyelem a földemen élő vadakat. Tudom, ők voltak itt előbb, és mi, emberek korlátozzuk az élőhelyüket, de szabályozni kell az állományt, különben rendkívüli módon elszaporodhat, és órsi károkat okozhat a gazdáknak.

¬ Novák Előd hívására került be a Jobbikba. Mrt nem követte a Mi Hazánkba?

Nem léptem be a pártba, de nem akarom megkerülni a kérdést. Előd éveken át kapacitált, hogy vállaljak szerepet a Jobbikban, de amíg a válogatott tagja voltam, ez nem jöhetett szóba. 2017-ben a kormányra készülő Jobbik értelmiségi holdudvarából kért fel Előd, valamint felesége, Dúró Dóra és Vona Gábor. Nehezen viseltem a távozásukat, de megértettem a döntésüket, ahogy ők is az enyémet, hiszen én már egy néppárthoz adtam a nevemet.

¬ Mégis, Novák uns zászlót égetett, buzizott, ezekkel akkor egyetértett?

Előd általános iskolai osztálytársam volt, és amikor egyik osztálytársunkkal igazságtalanul bántak, mert büntetésből a szünetekben akkor is a tanári folyosón kellett állnia, amikor nem csinált semmi rosszat, Előd szolidaritásból demonstráct szervezett az érdekében. El is értük a célt, Máté hamarosan visszatérhetett. Ezt csak azért mondom el, hogy lássa, más arcát is ismerem, mint a közvélemény. De mrt értettem volna egyet minden megnyilvánulásával? Ön minden ismerősével mindenben egyetért? Az akkori Jobbikban megfértek azok a kijelentések, a maiban nem.

¬ Öntől valóban nem lehet szélsőséges nyilatkozatot idézni, de nem is a leghangosabb kormánykritikus. Úgy tudom, a Fidesz is megkereste, mrt nem mondott igent?

Sportolóként tekintek a politikai szerepvállalásomra is: négyéves „szerződés” fűz a Jobbikhoz, hiszen az ő listájáról kerültem be a parlamentbe. Ez a szerződés tavasszal lejár, és most a „hosszabbításon” dolgozunk. Valóban érkezett megkeresés más pártoktól is, amit a munkám elismerésének tekintek. Egy olimpiai bajnok valóban beleférne a sportot kiemelten támogató fideszes brandbe, az enyémbe viszont nem fér bele a korrupc, a pökhendiség, a szegényekkel szembeni nemtörődömség, a gyűlöletcunami.

¬ Az ellenzék viszont valószínűleg a sporton fog spórolni. Elvállalná a sportminiszterséget ilyen helyzetben?

Előbb választást kell nyerni, hogy ez a kérdés felmerüljön. Látni kell, mennyi az elosztható forrás, de a jó hír az, hogy az elmúlt években megújult a sportinfrastruktúra, ezért arra már nem kell sok pénzt költeni. Továbbá, ha szándékunk szerint kivesszük a sportból a rablásfaktort, és megszüntetjük a külföldi sportolók képzésének állami finanszírozását, akár kevesebb forrásból is fényesebb sikereket érhetünk el. Az ellenzék deklarált célja, hogy a sportra fordítható forrás GDP-arányosan meghaladja az uns átlagot. Órsi hiba lenne demonstratívan kivonni a pénzt a sportból. Rossz sportprogrammal választást lehet veszíteni. A mnk viszont szerethető lesz a sportoló és a nem sportoló magyar emberek számára egyaránt.

04-058-01.tif
Steinmetz Ádám
olimpikon, jobbikos képviselő

„Először a kapuba állítottak, de édesapám azt mondta, ne hagyjam, mert jobban emlékeznek a gólokra, mint a jó védésekre” – mondja a 41 éves egykori vízilabdacenter. Az élsport családi hagyomány volt, édesanyja Varga Mária ötszörös magyar bajnok kosárlabdázó, ő végül olimpiai bronzérmes kapus édesapja és később kétszeres olimpiai bajnok bátyja, Barnabás sportágát választotta. A Ferencvárosban, a Vasasban és három évig Montenegróban is játszott. Négyszeres magyar bajnok, kétszeres KEK-győztes, Eb-, vb-ezüstérmes, 2004-ben Athénban olimpiai bajnok volt. Abban az évben szerezte edzői diplomáját, két év múlva a jogit, amit sportmenedzserivel is megtoldott. „Nem kedvtelésből szereztem a diplomáimat, mindegyiket használtam.” Jogi végzettségét 2011–2014 között a környezetvédelmi felügyelőségen kamatoztatta, közben „fizetés nélküli szabadsággal mentem el a londoni olimpra”. 2014-től a Vasas vízilabda-utánpótlásának szakmai igazgatóhelyettese lett, 2017-ben lemondott, és bejelentette, hogy a Jobbik színeiben elindul az országgyűlési választáson Somogy megye Marcali központú körzetében. Listán jutott be a parlamentbe, akkor fejezte be játékosi pályafutását az első osztályban. Az ellenzéki előválasztáson kihívó nélkül indult, összellenzéki jelöltként vág neki újra a billegőnek számító körzetnek. Nemrég bekerült Márki-Zay Péter csapatába a sportügyek felelőseként. Kéthely központtal több száz hektáros családi gazdaságot vezet, ő maga 280 hektár termőföldet birtokol. Vannak disznói, birkái, de „a vágyam a húsmarhatenyésztés”.

Balatonkeresztúron él jogász feleségével és két kisgyermekükkel. „Felesleges költekezés” helyett a birtokát gyarapítja, ultizik, és az uszodában is megfordul.