64. alkalommal választották meg január 6-án az év sportolóit

 Mandiner  |   2022. február 11., péntek

Sportünnep a bajnokok bajnokaival

IV. évfolyam 02. szám | Mandiner Sport 2022. január 13.
Immár a 64. alkalommal választották meg január 6-án az év sportolóit, a jeles eseményen a Mandiner is jelen volt. Összefoglaltuk, amit tudni érdemes a rendezvényről, kis múltidézéssel körítve.
Vámos Tamás írása a Mandiner hetilapban.
Az Év Sportolója kitüntetést 1958 óta ítélik oda a sportújságírók szavazatai alapján, de hosszú éveken át korántsem bírt olyan presztízsértékkel, mint manapság. 1959. január 1-jén a Népsport fényképes tudósítást közölt az első oldalon, de a választásnak még nem tulajdonított akkora jelentőséget, hogy saját anyagot írjon róla, netán megszólaltassa a győzteseket, inkább átvette a Magyar Távirati Iroda anyagát. Pedig nagyszabású volt az ankét: a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) bálján adták át az elismeréseket, a sportújságírók szakszervezete akkor még a szövetség égisze alá tartozott; a legjobb férfi- és női versenyzőre, valamint csapatra 66-an voksoltak. Viszonyításképpen: 2021-ben a 674 fős tagságból 366-an éltek a voksolás lehetőségével.

Nagyszerű dolog együtt örülni a magyar sportsikereknek” (Szilágyi Áron)

A hatvanas években a díjátadás helyszíne szinte mindig a MÚOSZ Népköztársaság úti székháza volt. 1966-tól a korábban sportújságíróként, később az MLSZ elnökeként, majd az UEFA alelnökeként, illetve megbízott elnökeként tevékenykedő Barcs Sándor adta át az elismeréseket, őt Pálfy József MÚOSZ-elnök követte. A következő nagy változást a nyolcvanas évek hozták, amikor az MTV Sportosztálya és a Telesport már főszerepet vállalt a díjátadásban. 1985-ben debütált Az Év Edzője díj, amelyet az Európa legjobb csapatának is megválasztott labdarúgó-válogatott sikerkapitánya, Mezey György érdemelt ki – azóta is megdöntetlen fölénnyel.

Fotó: MTI / Illyés Tibor

Fotó: MTI / Illyés Tibor

Az új idők szele 1988 elején érte el Az Év Sportolója-gálát, ekkor már valóságos sztárparádé vonult fel a Budapest Sportcsarnokban – tízezer néző előtt. A nagyszabású programot body building bemutató és az europophullám egyik nagy tinisztárja, a brit Mandy Smith koncertje zárta. 1988 különleges esztendő volt, hiszen decemberben is rendezett egy gálát a sportújságíró-szakosztály a szöuli olimpia hőseinek tiszteletére. Ez azért is volt felejthetetlen esemény, mert az 1976-os montréali nyári játékokat követően – politikai okokból – az 1980-as moszkvai és az 1984-es Los Angeles-i esemény is csonka olimpiaként vonult be a sporttörténelembe.

Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

A kilencvenes évek elején új helyszínt avathattunk, a Budapest Kongresszusi Központot, az 1991 februárjában lezajlott esemény már körvonalaiban hasonlított a modern idők látványos show-ihoz. Fellépett a Bubik István, Dunai Tamás, Forgács Péter, Gesztesi Károly, Makrai Pál, Sasvári Sándor, Sipos András összeállítású színészzenekar, ezt követte az akkori sportcsillagok, többek között Darnyi Tamás és Egerszegi Krisztina, illetve a múlt nagyjainak – Gerevich Aladár, Gyarmati Dezső, Hegedüs Csaba, Kárpáti Rudolf, Magyar Zoltán, Papp László és Wichmann Tamás – ünnepélyes bevonulása. E gálaműsor keretén belül megalakult a Halhatatlanok Klubja, és olyan elismert művészek szórakoztatták a közönséget, mint Koncz Zsuzsa, Presser Gábor és nem utolsósorban Tokody Ilona operaénekes. 1993-ban a Nemzeti Sport már a Sportcsillagok gálaestjeként harangozta be a díjátadót, és egyre nagyobb lett iránta az érdeklődés. Nem véletlen, hogy az aktuális sportolóklasszisok és művészek mellett a társadalmi élet prominens személyiségei, valamint vezető politikusok is részt vettek az eseményen.

Két évvel később fontos változás történt: a sport­újságírók ekkor szavazhattak először külön az edzőkre és a szövetségi kapitányokra. Azóta ez a két kategória újra egyesült, és az integráció jegyében a parasportolókat felkészítő edzők is részesei lettek a versenynek. Érdekes­ségképpen: 2007-ben a jubileumi, ötvenedik gála két győztese, Talmácsi Gábor motorversenyző és Szávay Ágnes teniszező nem a hagyományos magyar sikersportágak képviselőiként nyerték el a rangos elismerést.
2008-ban egy új kategória, a Magyar Aranylabda-szavazás első nyertese, Hajnal Tamás – a Ferencváros jelenlegi sportigazgatója – is díjat vehetett át. Az évszázad mérkőzése 55. évfordulója alkalmából Grosics Gyula és Buzánszky Jenő életműdíjban részesült.
2016-ban köszöntött be a gálák aranykora: a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) Szöllősi György elnöksége alatt új alapokra helyezte az eseményt. A cél nem is lehetett más, mint hogy a magyar élsportolók év közben nyújtott világklasszis teljesítményét a szereplésükhöz passzoló módon, rangos helyszínen, gálajellegű keretek között valódi sportünneppé formálják. Így minden korábbinál fantasztikusabb helyszínre, a Nemzeti Színházba költözött a produkció, s évről évre nagyon színvonalas műsort hoz össze Szabó László kreatív producer – aki a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Sakkszövetség elnöki tisztét is betölti. A közelmúltból emlékezhetünk a nemzet sportolója, a háromszoros olimpiai bajnok öttusázó Balczó András hittel és szeretettel teli mondataira és „feltámadására”, hiszen ülve mondta végig monológját, a végén felpattant, és eldobva botját, széttárt karokkal hallgatta az állva tapsoló közönség szűnni nem akaró ünneplését. (E sorok írójának azt is elárulta: azóta sincs szüksége a botra.) Különleges pillanatot jelentett Shane Tusup úszóedző szerelmes üzenete, amelyet akkori feleségének, a nézőtéren ülő Hosszú Katinkának intézett; no és a magyar futball legendás alakja, a korábbi világválogatott, majd háromszoros szövetségi kapitány Mészöly Kálmán érzelemdús mondatai is emlékezetesek, amelyeket senki sem bírt könnyek nélkül végighallgatni.

A későbbi aranyérmes Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna és Bodonyi Dóra akajaknégyesek 500 méteres versenyének döntőjében a tokiói olimpián 2021. augusztus 7-én. <br> Fotó: MTI / Kovács Tamás

A későbbi aranyérmes Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna és Bodonyi Dóra akajaknégyesek 500 méteres versenyének döntőjében a tokiói olimpián 2021. augusztus 7-én.
Fotó: MTI / Kovács Tamás

Az Év Sportolója-gálák színvonalát világsztárok jelenléte is növelte: az utóbbi években csak emiatt látogatott Budapestre – többek között – a kilencszeres olimpiai bajnok atléta Carl Lewis, a szintén kilencszeres ötkarikás bajnok úszó, az apai nagyszülei révén magyar származásával itt igazoltan szembe­sülő Mark Spitz, a kilencszeres Grand Slam-győztes teniszező Szeles Mónika vagy éppen a négyszeres olimpiai bajnok tornászcsillag, a román színekben versenyző Szabó Kati. Abban, hogy ők részt vegyenek a rangos eseményen, évről évre oroszlánrészt vállal az MSÚSZ alelnöke, lapunk sport­rovatának vezetője, a korábbi tornász olimpikon Csisztu Zsuzsa.

Idén az ír kerékpáros-legenda, Tour de France- és Giro d’Italia-győztes Stephen Roche volt a díszvendég”

A mostani gála színvonala sem maradt el a megszokottól. Ezúttal az ír kerékpáros-legenda, az 1987-ben Tour de France-­ és Giro d’Italia-győztes, világbajnok, tripla koronát elérő Stephen Roche volt a díszvendég. Roche az idén Magyarországról induló Giro d’Italia nagy rajtjában és a kerékpáros életmód népszerűsítésében is részt vesz.

Fotó: MTI / Illyés Tibor

Fotó: MTI / Illyés Tibor

Az idei két győztes a Mandinernek közvetlenül a díj átvétele után nyilatkozott. A Tokióban sporttörténelmet író, 2021-ben a világ hetedik legjobb férfisportolójának megválasztott Szilágyi Áron a következőket mondta: „Erre a gálára nem versenyezni, hanem ünnepelni jöttem, de természetesen nagyon örülök annak, hogy 2016 után újra engem választottak az év férfisportolójának. Minden egyes érem és elismerés boldoggá tesz, erre a kitüntetésre is büszke vagyok. Amikor a díjátadás előtt Milák Kristóffal és Lőrincz Tamással találkoztam, az jutott eszembe, hogy náluk is tökéletes helyen lenne ez a díj; az ő versenyeiket is végigizgultam, és szurkolóként hatalmas öröm volt számomra az ő sikerük is. Egyébként nagyszerű dolognak tartom, hogy egy évben egyszer összejövünk, és együtt örülünk a magyar sportsikereknek.” A Tokióban egyéniben ezüst-, a négyes tagjaként aranyérmet nyerő Csipes Tamara nemcsak az olimpián, hanem Az Év Sportolója-gálán is tarolt, hiszen az egyéni sportágak kategóriájában és egyéniben is az élen végzett.

Felemelni kell egymást, nem eltaposni” (Csipes Tamara)

A Mandinernek elmondta, nem készült szónoklattal, spontán jöttek a derültséget okozó gondolatai. Tamara az egyéni díj átvételekor hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy a világraszóló teljesítmények mögött az embert is vegyék észre az újságírók és a közvélemény. „Őszintén elmondtam az érzéseimet, és jó lenne, ha ezt szép lassan mindenki megértené. Az a legnagyobb probléma, hogy nemcsak az élsportban, hanem az élet minden területén a teljesítményorientált szemlélet uralkodik, és ha nem jön össze a remélt siker, az ebből fakadó önbizalomhiány jobban terjed, mint a vírus. Mindez egy negatív spirált indíthat el, amelyből aztán soha nem tudunk kitörni. Ezért felemelni kell egymást, nem a mélybe taszítani. A két díj között nem teszek különbséget; az mindenesetre nagyon jólesett, hogy a női kajaknégyes többszöri jelöltség után végül győztes lehetett.”

A díszvendégek szemszögéből
Csisztu Zsuzsa
Carl Lewis dunai hajókázása, Szabó Kati „titkos” élete és Szeles Mónika pogácsája – csokorba szedtük az utóbbi évek díszvendégeinek emlékezetes mondatait.
„Modern és a 21. századi technológiákat jól használó világ­versenyt remélek majd a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságtól” – mondta Carl Lewis kilencszeres olimpiai bajnok. A Nemzeti Színház színpadán azt is megígértette Tarlós István akkori főpolgármesterrel, hogy hajóval tud majd eljutni 2023-ban a Duna-parti szállodájából az új atlétikai stadionba.
Szabó Kati harmincöt évig nem járt Magyarországon, mert nem hívta senki. Amikor az MSÚSZ meghívására a gála díszvendége volt, sokakat meglepett mondandójával. „Még sosem voltam ilyen gálán – jelentette ki a négyszeres olimpiai bajnok világsztár. – Egyébként nagyon csöndesen élek Franciaországban, még a szomszédok sem igazán tudják, hogy ki vagyok. De itt most jó érzés felidézni a szép tornászemlékeimet.”
A gála 2020-as díszvendége, Mark Spitz az év férfisportolójává választott Milák Kristófnak adta át a trófeát, aki az előző évben 200 méteres pillangóúszásban megdöntötte Michael Phelps cápa­dresszes világcsúcsát. „Mindig örömmel jövök Budapestre, és az, hogy apai ágon Magyarországhoz kötnek a gyökereim, még különlegesebbé tette ezt a meghívást” – nyilatkozta a kilencszeres olimpiai bajnok úszólegenda.
Szeles Mónika érdekes részletet osztott meg a gála reggeléről: „Még kora reggel megálltunk édesanyámmal, hogy vegyünk friss magyar pogácsát és rétest, mert olyan a világon sehol nincs. Itt más a liszt, nem találod meg külföldön.”

Nyitókép: MTI / Illyés Tibor